Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014

Υποδεχτείτε τις κυράτσες...

Κατά τον Γ. Μπαμπινιώτη,για να είμαστε και απολύτως σαφείς σ’ αυτά που λέμε, "κυράτσα" αποκαλούμε τη "γυναίκα κατώτερης κοινωνικής και οικονομικής τάξης, που μιμείται άτεχνα το ντύσιμο, την ομιλία, τη συμπεριφορά γυναίκας των ανωτέρων κοινωνικών στρωμάτων και κατ’ επέκταση γυναίκα που κακολογεί και κουτσομπολεύει τους άλλους".

Κύριε Μπαμπινιώτη μου, ο ορισμός σας είναι πλήρης. 
Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ πόσο άτεχνο είναι το άτεχνο στη συμπεριφορά τους;
Έχετε σκεφτεί πόσο “πάτο” μπορεί να πιάσει μια κυράτσα, κακολογώντας και κουτσομπολεύοντας; 
Έχετε προβληματιστεί για την ποσότητα και την ποιότητα των βιωμάτων της που την οδήγησαν να γίνει κυράτσα;
Θα σας πω εγώ, μιας και τις ζω -όπως ίσως κι εσείς- καθημερινά.
Πρώτα απ’ όλα ας δούμε το προφίλ και τις κατηγορίες στις οποίες μπορούμε να εντάξουμε μια κυράτσα:Είναι συνήθως πάνω από 30 χρόνων, καθώς μέχρι εκείνη την ηλικία ψάχνεται. Ψάχνει την ταυτότητά της ως γυναίκα και συνειδητοποιεί καθημερινά πως δεν μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια το φύλο της. Επειδή όμως βιολογικά ανήκει στις γυναίκες (με το επιστημονικώς αποδεδειγμένα ανώτερο πνευματικό επίπεδο που διαθέτουν: πονηριά, διαίσθηση, σύνθετη σκέψη κλπ), ενεργοποιούνται διάφοροι εσωτερικοί μηχανισμοί και λειτουργίες που τη μεταμορφώνουν.
Σε επίπεδο οικογενειακής κατάστασης τα σενάρια είναι τρία:ΚΥΡΑΤΣΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 
: Αναζητάει απεγνωσμένα “τον μαλάκα που θα την πάρει” γιατί πρέπει να αποκτήσει την καταξίωση της παντρεμένης(Kατά το:Όλα είναι του μυαλού κι η παντρειά της "τύχης" ;;). Κατά κανόνα θα τον βρει, αφού το συγκεκριμένο είδος ανδρών αφθονεί.


ΚΥΡΑΤΣΑ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ : Τι σας είπα; Τον βρήκε. Χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες:


                              - ΣΥΖΥΓΟΣ "ΒΛΗΜΑ": Ο σύζυγος βλήμα είναι αυτός που δεν πίστευε ποτέ πως θα καταφέρει να βρεθεί δίπλα σε μια γυναίκα. Είναι ο ίδιος που δεν έχει κερδίσει ποτέ, ούτε το λήγοντα στο λαχείο, αλλά συνεχίζει να παίζει εδώ και δεκαετίες. Δεν τη βρήκε αυτός. Αυτή τον βρήκε. Του είπε: “Σε παίρνω“. Της απάντησε: “Μάλιστα, ευχαριστώ” κι έτσι ενώθηκαν σε βίον ανθόσπαρτον.


                              - ΣΥΖΥΓΟΣ "ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ": Εδώ οι ρόλοι είναι διαφορετικοί. Ο ελληνάρας νομίζει πως ΑΥΤΟΣ τη διάλεξε, Κούνια που τον κούναγε, αλλά αυτό θα το αναλύσουμε κάποια άλλη στιγμή. Ο ελληνάρας ασχολείται κυριώς με τις δουλειές του, με κάθε λογής “μπίζνα”, και η κυράτσα έχει όλο το πεδίο ελεύθερο να “αλωνίζει”.


ΚΥΡΑΤΣΑ ΓΕΡΟΝΤΟΚΟΡΗ 
Ψιλοσπάνια περίπτωση, καθώς μιλάμε για κωλοπετσομένες γυναίκες, αλλα δεν αποκλείεται να τη συναντήσετε. Θεός φυλαξει από το στόμα της. Έχει μια “καλή” κουβέντα για όλους.

Σε επίπεδο συμπεριφοράς (εδώ είναι το ζουμί) την κυράτσα τη συναντάμε στις εξής κατηγορίες:

                                 ΜΑΓΙΣΣΑ: Ξέρει όλο το ζωδιακό κύκλο απ’ έξω, Ρίχνει τα χαρτιά τουλάχιστον 3-4 φορές την ημέρα για να ξέρει που βρίσκεται ο άντρας της (ο ελληνάρας, για το βλήμα δεν έχει απορίες). Φυσικά, κάνει το ίδιο για την καλύτερή της φίλη, που αναρωτιέται γιατί δεν έχει βρεί ακόμη γκόμενο. Θα την αναγνωρίσετε από τα εξής σημεία κλειδιά: Εχει σκοτεινό πρόσωπο (ανεξαρτήτως χρώματος), γαμψά κατακόκκινα νύχια, φοράει πάντα σκούρα ρούχα, και πίνει κατά κανόνα Ελληνικό καφέ, μήπως χρειαστεί να διαβάσει και το φλυτζάνι.


                         ΝΕΟΠΛΟΥΤΗ: Δύσκολη κατηγορία γιατί δεν έχει μόνο τη θέληση αλλά και το χρήμα για να σου κάνει τη ζωή δύσκολη. Συνήθως τη συναντάμε πια, στα βόρεια προάστεια. Τα λεφτά μπορεί να έχουν έρθει από οπουδήποτε, είτε από “μπίζνα” του ελληνάρα, είτε από κληρονομιά, είτε από τυχερό παιχνίδι. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πως πρέπει να κερδίσει την καταξίωση της στη γειτονιά και θα το κάνει, χωρίς να υπολογίσει το αντίτιμο. Θα σου φέρει το υγειονομικό αν έχεις σκύλο, θα σου στείλει την αστυνομία αν έχεις δυνατά την τηλεόραση μετά τα μεσάνυχτα, θα βγεί στα μπαλκόνια να σου φωνάζει επειδή έχεις απλώσει τα ρούχα σου να στεγνώσουν από την πλευρά που βλέπει η βεράντα της, θα διαμαρτυρηθεί εντόνως στη γειτόνισσα (στο δρόμο και δυνατά) για το πόσο χάλια είναι αυτό το βόρειο προάστειο και το έλεγε αυτή στον άντρα της, να μην αγοράσουν σπίτι εδώ. Πάντα, θα κάνει κάτι για να είναι στην επικαιρότητα του οικοδομικού της τετραγώνου. Και θα τα καταφέρνει, μέχρι να βαρεθεί.

                        ΓΡΙΑ Πριν συνεχίσω, έχω την ανάγκη να δηλώσω πως σέβομαι απόλυτα την τρίτη ηλικία και χαίρομαι όταν μπορώ να “κλέψω” λίγη από τη σοφία τους που απέκτησαν με την πάροδο των χρόνων. Η γριά κυράτσα όμως (γριά, όχι απαραιτήτως ηλικιακά), είναι μια ειδική περίπτωση που δεν μπορώ να μην την συμπεριλάβω εδώ. Είναι αυτή που όταν θα προσπαθήσετε να μπείτε ταυτόχρονα σ’ ενα λεωφορείο, θα σου χώσει μια σπρωξιά που θα χάσεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. Είναι αυτή που θα πάρει το περίλυπο ύφος για να της δώσουν μια θέση στο γεμάτο λεωφορείο κι αν οι “ανάγωγοι νεολαίοι” δεν το κάνουν, θα ανοίξει τη γλωσσάρα της. 


Είναι αυτή που με το “έτσι θέλω” θα σου πάρει το ταξί που περίμενες εδώ και ώρα, κι αν θες μίλα! Είναι η ίδια που σε παρακολουθεί πίσω από τη μπαλκονόπορτα του σπιτιού της, πότε μπαίνεις και πότε βγαίνεις. Είναι η ίδια που θα δώσει πλήρη αναφορά στην αστυνομία και στα κανάλια, σε περίπτωση που συμβεί κάποιο άσχημο περιστατικό στη γειτονιά.
Είναι αυτή που θα διαδώσει στα εμπορικά hot spots της περιοχής (φούρνος, μπακάλης, φαρμακείο) πως σου έκοψαν το ρεύμα, αν συμβεί, γι αυτό να σε προσέχουν στις οικονομικές σου συναλλαγές.

Ασφαλώς, υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες, με τις οποίες θα ασχοληθούμε στο άμεσο μέλλον. Επειδή, όλα όσα προανέφερα βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά και εμπειρίες, εσείς έχετε αντιμετωπίσει στη ζωή σας κάποια κυράτσα;;;Μπαααα....

Η Πατρότητα ανήκει στο : http://ares-mares-ellinares.blogspot.gr/2007/12/blog-post_03.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου